V četrtek, 21. septembra 2023, smo na naši šoli obeležili svetovni dan miru. Razglašen je bil na Generalni skupščini Združenih narodov leta 1981. Namenjen je krepitvi idealov miru, osveščanju, Združeni narodi pa vsako leto pozovejo tudi k dejanskemu premirju in ustavitvi spopadov povsod po svetu. 

Mi žal še ne moremo ustaviti pravih vojn, ki divjajo po svetu, lahko pa poskrbimo, da bo med nami vladal mir in da bomo prijazni in potrpežljivi eden do drugega. Skupina učenk 8. razreda, ki obiskujejo krožek UNESCO, je v razredih odigrala dve kratki sceni in opozorila na to, kako pomemben je naš odziv v neki situaciji. Lahko se odzovemo z jezo, nepotrpežljivostjo, žaljivkami… , kar običajno vodi v spor. Lahko pa se odzovemo mirno, potrpežljivo, opozorimo na težavo in jo poskusimo rešiti, vendar brez grdih besed ali celo nasilja. 

Da bi si učenci ta dan kar najbolj zapomnili, pa so jih UNESCO-vke presenetile z majhnimi darilci. Vsebovala so seme – saj tako kot moramo rastlino negovati, če želimo, da raste, moramo tudi mir zalivati s potrpežljivostjo, prijaznostjo in prijateljstvom. 

 Z vsakim iskrenim prijateljstvom utrdimo temelje, na katerih počiva mir celotnega sveta. 

(Mahatma Gandhi) 

s prijateljstvom in prijaznostjo. Da si boš to bolje predstavljal in bolj zapomnil, pa prilagamo majhno darilce: seme miru 😊Posadi ga, neguj ga, zalivaj ga in poglej, kaj bo zraslo. Na koncu pa rastlinice lahko še poješ.