V Osnovni šoli Destrnik – Trnovska vas je od 16. novembra 2021, ko obeležujemo mednarodni dan strpnosti, pa do sredine februarja potekalo zbiranje papirnatih ladjic. Izdelovali in zbirali smo jih kot del vseslovenskega projekta 6 MILIJONOV LADJIC za 6 MILIJONOV ŽRTEV HOLOKAVSTA.

Akciji so se pridružili vsi učenci, od najmlajših do najstarejših in s skupnimi močmi smo jih naredili  150.177. Ogromno. Sploh, če si predstavljamo, da vsaka ladjica predstavlja osebo – žrtev holokavsta. Največ so jih prispevali 5.t razred – kar 26.220, 7.a razred – 22.000 in 9.c razred – 19.183.

Zakaj sploh projekt 6 MILIJONOV LADJIC za 6 MILIJONOV ŽRTEV HOLOKAVSTA? Zato, da bi grozote holokavsta ohranili v spominu in ne bi nikoli več dovolili, da se kaj podobnega ponovi. Čeprav se žal taki in drugačni genocidi po svetu še vedno dogajajo.

Ne pozabimo, da take grozote ne nastanejo čez noč. Nastanejo s počasnim, neopaznim vendar vztrajnim prepričevanjem, da je neka skupina ljudi neumna, manjvredna, manj sposobna, kriva za to ali ono… Zgodovina se ne bo ponavljala le, če se bomo vsak trenutek zavedali, da je vsak človek, človek, ki ima pravice, tako kot mi sami. Ravnajmo z drugimi kot si sami želimo, da se ravna z nami.

Nataša Kostanjevec