V sklopu naravoslovnega dne smo z učenci 7. razreda pripravili razstavo o pticah, s pomočjo katere so učenci vseh razredov spoznali mnoge značilnosti ptic. Na razstavi so si lahko ogledali različna peresa, jajca, gnezda in model ogrodja ptice. Tinkara Ličen je predstavila osnovno zgradbo ptic – med drugim je povedala, da so pokrite s perjem, dihajo s pljuči, imajo votle kosti in so toplokrvne. Marko Sušnik pa je učencem razložil, da je oblika kljuna odvisna od hrane, s katero se ptica prehranjuje, njene noge pa so oblikovane glede na potrebe okolja, v katerem živi. Tinkara je povedala tudi, da se ptice razmnožujejo spolno, da je samec vedno lepši oziroma ima bolj pisana peresa, s katerimi privabi samico. Kot zanimivost je Marko predstavil svoj hobi, to je zbiranje peres, ki jih lepi v posebno beležko.

Sledil pa je še ogled ptic, ki jih je v šolo prinesel Nino Kolednik. Ogledali smo si lahko goloba pismonošo, goloba Santineta, nimfo, skobčevko in Sebriht kokoš. Ta del je bil učencem najbolj všeč, Ninu pa so lahko zastavljali tudi vprašanja. Tako so izvedeli, da ima doma približno 300 ptic, skrbi zanje pa dnevno nameni tri ure – ta čas zajema čiščenje kletk, menjavo vode in hranjenje. Ptice tudi razstavlja.

Razstava je hitro minila, čas za posamezen razred pa je bil glede na zanimanje učencev skoraj prekratek. Polni lepih vtisov smo razstavo zaključili in se še dolgo pogovarjali o teh prelepih živalih neba.

Zapisala: Nataša Zebec