Naša šola že vrsto let sodeluje v nacionalnem projektu z naslovom Naša mala knjižnica. Projekt je zasnovan tako, da spodbuja branje, razvoj bralne pismenosti in otrokovo kreativnost, za dodatno motivacijo pa poskrbijo zanimive aktivnosti, za katere poskrbijo učiteljice.

Učiteljica Alenka Ferk in Martina Pukšič sta pri podaljšanem bivanju z učenci 1. in 2. razreda prebrali že pet knjig, ob njih izvedli številne dejavnosti in nastali so čudoviti izdelki.

Ob branju slikanice Zvok so učenci razmišljali o različnih zvokih, ki so ji tudi poskušali posnemati z izdelavo svojih glasbil.

Ob slikanici Kje se skriva Lucijan? sta se učiteljici z učenci pogovarjali, kaj se zgodi, ko umremo. Učencem sta temo predstavili na prijazen in rahločuten način. Po prebrani knjigi je nastal nadvse zanimiv izdelek – izdelali so kapljice dežja, ki drsijo po steklu okna.

Če so se učenci z učiteljico v knjigi Zvok pogovarjali, katere zvoke lahko slišimo v različnih letnih časih in ob različnih delih dneva, katere od njih lahko posnemamo in kateri so nam pri srcu, so po prebrani knjigi Tinček dejavnosti usmerili v tip – pogovarjali so se, kako je biti slep, kako slepi tipajo, kako vidijo …

Po prebrani knjigi Moja babi so učenci z učiteljico Alenko iskali, kako babici rečemo v različnih delih Slovenije in kako babico poimenujejo v tujih jezikih, nato pa so svoje babice povprašali, kaj rade počnejo in kaj jih razveseljuje, medtem ko so z učiteljico Martino naslikali najlepše trenutke, ki so jih doživeli z babico.

Tudi po prebrani knjigi Deklica in mesto so učenci poustvarjanje usmerili v slikanje in nastala so “najbarvitejša mesta” tega sveta.

Avtorici razstav in fotografij sta učiteljici Alenka Ferk in Martina Pukšič.

Zapisala Nina Čeh, koordinatorica projekta