Učenci 9. razreda Lana Hanželj, Lana Vogrinec in Tim Malek so se šolskem letu 2022/2023 pod mentorstvom učiteljice geografije Nataše Kostanjevec posvetili raziskovanju domačega okolja, natančneje kmetijstva v občini Destrnik.

Učenci so z delom začeli oktobra, ko so se najprej posvetili zbiranju literature ter statističnih podatkov o njihovi temi. Sledila je priprava vprašalnika, ter izvedba vrste strukturiranih intervjujev na terenu. Učenci so obiskali in dodobra spoznali vse večje kmetije v občini Destrnik. Za konec so naredili še anketo med učenci OŠ Destrnik, ki se je nanašala na prihodnost kmetijske dejavnosti, ter v sodelovanju z Zavodom za kmetijstvo Ptuj opravili analizo prsti. Sledila je analiza zbranih podatkov, ter pisanje, pisanje in pisanje…

Čeprav učenci niso imeli izkušenj z raziskovalnim delom in so bili začetni koraki precej negotovi, je bil zaključek veličasten. Nastala je naloga, na katero so lahko ponosni. Na regijskem srečanju mladih raziskovalcev, ki je konec marca 2023 potekalo v Markovcih, je naloga osvojila zlato priznanje in uvrstitev na državno raven tekmovanja.

V maju 2023 je v Murski Soboti potekalo Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Lana, Tim in Lana so pred komisijo suvereno zagovarjali svojo nalogo in dosegli srebrno priznanje. Čestitamo za trdo delo in odličen uspeh.

Nataša Kostanjevec