Zmagovalni spis literarnega natečaja Naše male knjižnice.

  • Knjiga: Luna in jaz (Andreja Peklar)

Komentar žirije (prepisan iz FB strani NMK):

»Žirijo je Tinkarin spis prepričal z izvirnim uvodnim opisom skrivnostne prijateljice. Opisu sledi zanimiva dogodivščina ob štetju zvezd, v katero avtorica spretno vplete tudi kraj in osebe iz realnega sveta (najstarejše mesto v Sloveniji, svojo družino), s čimer besedilu doda še večjo osebno noto.«

Spis:

Imam najboljšo prijateljico, ki je res nekaj posebnega. Obišče me samo takrat, ko je temno in na nebu ni oblakov. Težko jo prepoznam, ker je enkrat bolj, drugič manj okrogla, vem pa, da je ona, saj v temi najbolj izstopa. Všeč mi je tudi zato, ker ima veliko prijateljic, ki so sčasoma postale tudi moje. To je Luna z zvezdami. Skupaj se najraje igrava. Najina najljubša igra je štetje zvezd.

Nekega lepega lanskega junijskega večera, ko je bila najbolj okrogla, si je okrog pasu zavezala vrvico in postala moj balon. Zapeljala me je po nebu in začeli sva se igrati. Igrali sva se tako, da je vsaka povedala eno število: Luna liha in jaz soda. Bilo je zelo poučno, zato nisva opazili, da je pod nama nenavadno svetlo. Ko sva prešteli do 1525, sva opazili, da sva nad najstarejšim mestom v Sloveniji. Zagledali sva oder, na katerem je igral orkester. Nisva gledali sami, temveč je z nama bilo še več tisoč ljudi. Med množico ljudi sem zagledala svojo družino. Luno sem prosila, naj me spusti. Zahvalila sem se za najboljšo noč na celem svetu.

Tinkara Ličen, 3. b