V četrtek, 30. 1. 2020, smo z učenci izbirnih predmetov Likovno snovanje I in Turistična vzgoja obiskali Umetnostno galerijo Maribor. Ogledali smo si razstavo mlade sodobne umetnice Mete Grgurevič z naslovom Nemogoči mehanizmi. Ne gre za klasično umetniško razstavo, kjer bi bili razstavljeni kipi, risbe, slike ali grafike, temveč za sodobne umetnine, ki vključujejo, razne mehanizme, katerih rdeča nit je ciklično gibanje, čas, minevanje, odnos med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Umetnine v sebi skrivajo mnogo sporočil, ki so lahko odlična iztočnica za kakovostno razpravo, kar smo mi s pridom izkoristili.

Skozi razstavo sta nas popeljali prijazni kustosinji, ki sta nas v ogled razstave tudi aktivno vključili preko dialoga in nam umetnine predstavili na način, ki nas je spodbujal k razmišljanju. Po zaključenem ogledu razstave je sledila še delavnica, na kateri so učenci strnili svoje vtise preko risanja in ustvarili idejo lastnega nemogočega mehanizma.

Kljub temu, da gre za razstavo, ki ni klasična in je za učence tak način likovnega ustvarjanja nekaj popolnoma novega in nepričakovanega, so jo učenci izjemno pozitivno sprejeli. To so pokazali s svojo vedoželjnostjo, sodelovanjem ter z zrelim in kulturnim vedenjem.

Janja Perko